Тотални станции

Тотална станция SOKKIA iМ - 52

Станция iМ - 52 / ъглова точност 2\'\'/

Тотална станция SOKKIA iМ - 52   е проектирана да доставя най-новите технологични предимства в малък, елегантен дизайн. Ще оцените достойнствата й още от първото измерване. Серията iM-50 са по-малки и по-леки от предишните серии, с подобрен обхват и точност, с изключителни здрав,...

 • Марка: SOKKIA
 • Модел: SOKKIA iМ - 52
 • Кат. №: CMX15874
 • Арт. №: SOKKIA iМ - 52
 • Произход: Япония
 • Гаранция за частно лице: 24 месеца
 • Гаранция за юридическо лице: 12 месеца
14 347.00 лв.

Тотална станция SOKKIA iМ-55

Санция iМ-55 / ъглова точност 5/

Тотална станция SOKKIA iМ - 55 е проектирана да доставя най-новите технологични предимства в малък, елегантен дизайн. Ще оцените достойнствата й още от първото измерване. Серията iM-50 са по-малки и по-леки от предишните серии, с подобрен обхват и точност, с изключителни здрав, водоустойчив...

 • Марка: SOKKIA
 • Модел: SOKKIA iМ - 55
 • Кат. №: CMX15873
 • Арт. №: SOKKIAiМ-55
 • Произход: Япония
 • Гаранция за частно лице: 24 месеца
 • Гаранция за юридическо лице: 12 месеца
10 800.00 лв.

Тоталната станция или все още наричана тахометър  е устройство, използвано в геодезията за бързо и точно улавяне на топографията на дадена област. Как работи? Факт е, че конструкцията на устройството включва теодолит, устройство за измерване на обхвата на осветлението и електронен регистратор на данни, така че въпреки компактните си размери, цялата станция е с няколко геодезически инструмента в едно. Той е в състояние да измерва вертикални, хоризонтални разстояния и зони на разстояние до пет хиляди километра, докато грешката ще бъде само един сантиметър. Тахометърът може да измерва ъгли, но грешката, в зависимост от класа според ГОСТ и типа, ще бъде от 2 до 20 градуса. Цялата станция може да приема и предава данни към отдалечен компютър. 

Принцип на действие

Прототипът на модерен тахеометър е полумеханично, полуелектронно устройство, създадено преди около 50 години. В такива устройства бяха монтирани отделно теодолит и далекомер, а след известно време на инженерите се наложи да ги комбинират в един случай и да оборудват устройството със специален панел, който позволява въвеждане на ъглови стойности.

Първият пълен инструмент е създаден в Швеция. Отчитането на ъглите се променя от оптичен на електронен, което води до възможността за автоматизиране на геодезически работи. Електронните тахометри се появиха на пазара преди около 25 години. Сега производството им се извършва в швейцарски, японски и американски компании.

Цели и цели

Инженерните тахеометри изпълняват най-голям набор от задачи. Те разполагат с камера, която се използва за прожектиране на триизмерни модели на терена, цветен сензорен екран, модерен удобен за използване софтуер и мощни процесори, слотове за карти с памет и USB портове. Модерните инженерни тахеометри могат да се свързват към Wi-Fi и Bluetooth мрежа.

В допълнение, тахеометрите са разделени на модулни и интегрирани. Модулните единици се състоят от независими елементи (модули), а в интегрираните устройства всички те са разположени под едно тяло и са интегрирани в интегрален механизъм. Има и друго разделение: автоматизирано и моторизирано. Моделите от първия тип са оборудвани със серво и системи, които могат да разпознават, улавят и проследяват цели, което всъщност ги прави роботизирани геодезически комплекси. Устройствата от втория тип са оборудвани със серво задвижване, което може да стреля по няколко точки едновременно.